Duško Kos (Studio Moderna) - Motivacija in razumevanje

Duško Kos zaseda pomembne funkcije v gospodarstvu in upravi Studia Moderna. V pogovoru je sprožil provokativno in dragoceno diskusijo o generaciji milenijcev, uspehu ter ponudil nekaj pomembnih življenjskih stremljenj, ki pripeljejo do uspeha. Prvi korak je zapisan že na vhodu delfskega preročišča: »Spoznaj samega sebe«.
Generacija milenijcev (rojeni od 1982-2000) se oblikuje v času hitrosti in mobilnosti, za razliko od ostalih, pa naj bi milenijci imeli velika pričakovanja in bili stalno nezadovoljni. Po drugi strani pa si generacije niso tako zelo različne.

Svet in mi smo si na dlani, dinamika sprememb je neobvladljiva, pot do uspeha je odvisna od čedalje manjših razlik in potrpežljivosti. Pritisk, da nekaj zamujamo, ustvarja okolica, ki sproži dražljaj. Motivacijo črpamo iz nagrade in iz cilja, ne pa iz pritiska. Večopravilnost je iluzija, zato planirajmo uspeh! Za planiranje pa moramo narediti mejnike in se za vsakega znati nagraditi.

Naš prvi najpomembnejši resurs je čas in drugi, mi sami. Fokus mora biti ključna prednost, saj le tako pridemo do FLOWa. To je involviranost v svoje delo, ko imamo veliko znanja in nam hkrati to delo predstavlja izziv (Mihaly Csikszentmihaly). Takrat imamo zanos, izjemno jasnost, vedenje o uresničljivosti, prijetno vznemirjenje, zadovoljstvo. Kar ni enako coni udobja!

Lahko si privzgojimo vzorce uspeha, induciramo občutke sreče, a moramo biti pri tem iskreni. Za uspeh moramo spremeniti kakšno navado, največ težav pa se skriva v nezavednem, zato samo z voljo, ne moremo uspeti. Postati moramo zavestni, da smo za svoje uspehe in motivacijo odgovorni sami in videti kontekst napak, svojih in drugih.

Včasih k zavestnosti pomaga razgovor s samim seboj, včasih iskreno zrcalo drugega, pomembna je bolj vsakodnevnost kot pomembnost prakse. O konstruktivnosti kritike presojamo sami, težko je priznati lastne napake, a če ne vidimo najprej sebe, nam najboljši nasvet ne more pomagati. Iskrenost težko prenašamo, odvisno kako je podana in kako smo pripravljeni. Vse se začne pri nas, če le imamo dovolj močan motiv in si ga znamo v vsakem trenutku ustvariti. Ne čakajmo, da se motiv pojavi sam.

V poslu je ultra pomembno razumevanje, zato vedno preverimo, ali smo pravilno razumeli kontekst. Le z razumevanjem se lahko izboljšujemo, sicer delamo napake, ki nas stanejo dvojno. Kljub temu ima resnica več odtenkov, ki jih določajo interpretacija in kontekst. Pisanje je dobra metoda za zbistritev konteksta, saj, dokler mislimo, obstaja morje interpretacij, ko izgovorimo, samo še jezero in šele ko zapišemo, zožimo nabor možnosti. Ujeti valovno dolžino sogovornika, je stvar treninga.

ZAKLJUČEK
Mnogokrat stvari niso čisto take, kot sprva kaže. Če jih hočemo zares dobro spoznati, moramo najprej zares dobro spoznati sebe. Soočiti se moramo z dejstvom, da »nas je v glavi več« (bel in črn volk) in se za uspehe znati nagraditi. Vedi česa približno si sposoben, kaj si želiš in kaj si pripravljen narediti, da dosežeš cilj.

Nasvet: ne preceni se, ne domnevaj, ne podceni izzivov.


Tamara Turk (Business Class01)

Priljubljene objave