Lea Tkalec (Lidl) - Kaj sploh počne HR?

Udeleženci BusinessClass-a smo z navdušenjem pozdravili Leo Tkalec, vodjo kadrovske službe v Lidlu. Vsi smo se v času iskanja zaposlitve že srečali s kadrovniki iz različnih podjetij, v katerih smo se ali pa se še bomo v prihodnjih dneh zaposlili, le malo pa nas v resnici pozna kompleksnost vseh kadrovskih procesov, ki potekajo v ozadju. Vpogled v le-te nam je omogočila prav Lea.

Za vse, ki morda še ne veste; Lidl se lahko pohvali s certifikatom Top Employer. Prislužil si ga je na račun svojih izjemnih kadrovskih praks, zagotavljanjem spodbudnega delovnega okolja in usmerjenostjo na svoje zaposlene. Kot nam je pojasnila Lea, so zaposleni v Lidlu slišani in hkrati spodbujeni, da prispevajo s svojimi predlogi za izboljšave. Redno zato izvajajo raziskave mnenja zaposlenih, z vsakim zaposlenim pa enkrat na leto izvedejo tudi t.i. letni razgovor, kjer z njim preverjajo ustreznost komunikacije, zaznavanje podjetja in njegove kulture ter posameznikov potencial. Za perspektivne kadre se poslužujejo razvojnih ukrepov, od leta 2014 pa izvajajo tudi program Poslovodja na kvadrat, s katerim izbrane posameznike opolnomočijo za delo vodij.


Zaposleni v Lidlu imajo možnost delati in se preizkusiti tudi v drugih državah, kjer je Lidl prisoten   »Job Rotation«. Najbolj presenetil pa nas je prav Lidlova praksa službenega odklopa – možnost tri mesečne neplačane odsotnosti z dela, ki pripada vsakemu zaposlenemu po petih letih dela v podjetju. Super, kajne? In še plače so nadpovprečne za trgovinsko panogo. Poleg tega v Lidlu niso pozabili niti na zdravje svojih zaposlenih (sadni dnevi, športne aktivnosti, delavnice upravljanja s stresom itd.) in na njihove družine.  Z 20+ ukrepi za uravnoteženo družinsko in poslovno življenje so si tako prislužili certifikat Družini prijazno podjetje.
Glede na vse dejavnosti, ki jih izvajajo v Lidlu in ki nam jih je predstavila Lea, smo prisotni nedvomno dobili odgovor na to, zakaj je le-ta top zaposlovalec. In ker je dobrih praks res ogromno, poročilo pa omejeno, vas vabim, da se za več informacij obrnete neposredno na Lidl. Zakaj? Ker so dostopni, odprti in pripravljeni deliti svoje znanje (s področja kadrovanja) z vsemi tistimi, ki jih omenjena tema zanima. Le ne bojte se jih vprašati, mi smo od njih odnesli ogromno.

Katja Belošević (BusinessClass01)

Priljubljene objave