Matej Oset (Pivovarna Laško Union) - Uspešna podjetniška strategija

»Pivo je ena sama emocija«, je bil stavek, s katerim nas je nagovoril g. Matej Oset, direktor oskrbovalne verige podjetja Pivovarna Laško Union.
Gospod Matej Oset, ponosen Celjan, je svojo karierno pot v Pivovarni Laško Union začel že 20 let nazaj, ko je zaključil študij biotehnologije na Biotehniški Fakulteti v Ljubljani in pričel kot mlad tehnolog v Pivovarni Laško Union. Tudi po toliko letih v istem podjetju je še vedno strasten do dela, ki mu je tudi v veliko veselje.
Pivovarna Laško Union, ki je pred kratkim praznovala 150 let obstoja, ima na slovenskem tržišču piva 76% delež, ki pa je vsekakor daleč najvišji v Evropi. Kljub tako visokem deležu pa letos predvidevajo 1.2% rast. Tako so na tržišču skoraj vedno prva izbira in si želijo postati »strateški hub« za Adria regijo. 
Skupino Laško Union je oktobra 2015 prevzela skupina Heiniken, za kar g. Oset pravi, da ga veseli, da je podjetje prevzel nekdo, ki posel razume in obratuje kot družinsko podjetje. Kljub temu, da je Heiniken svetovno prepoznana znamka piva, pa je bila Laško tista znamka, ki je Heinikenu omogočila razvoj na trgih bivše Jugoslavije. Heiniken ima npr. sedaj veliko rast na Srbskem trgu.

Pivovarna Laško Union s pomočjo skupine Heiniken veliko investira v razvoj znamk in kadrov. Ogromno energije vlagajo v marketing, embalažo in zunanji izgled blagovnih znamk. Velik poudarek dajejo kvaliteti, kar pa se tudi odraža v okusu pri vseh pijačah. K temu veliko doprinese njihov lastni vir vode, ki ga uporabljajo v pivu, ledenem čaju in v vseh Zala izdelkih. Vse pijače pa so še vedno brez dodanih konzervansov in z minimalno količino vsebnosti sladkorja. 

Pivovarna Laško Union je med drugimi največji sponzor v Slovenskem športu, saj z marketingom spodbujajo aktivno življenje in investirajo veliko v trajnostni razvoj. To pomeni, da so optimizirali proizvodnjo piva do te mere, da porabijo minimalno količino vode in ustvarijo minimalni odpadek (trpine), ki pa ga odvozijo za krmo krav. 

Vsekakor Pivovarna Laško Union skrbi za emocije ljudi in hkrati za našo prečudovito Slovenijo.



Edvard Vidmar in Patricija Randl (BusinessClass02)

Priljubljene objave