Si že odkril svojo supermoč?

Navodila za uspeh, ki te ne bodo razočarala, naravnost iz Steklarne Hrastnik

O produktivnosti in time managementu smo 14. junija 2019 poslušali Blaža Kosa, strokovnjaka na področju.

Kaj v današnjem času sploh pomeni produktivnost? Pri tem nam pomaga predavanje strokovnjaka s tega področja, Blaža Kosa, ki nam je z izjemnim občutkom v čudovitem ambientu Steklarne Hrastnik predal mali košček svoje modrosti, ki jo je pilil skozi svoje raznolike izkušnje.

Blaž Kos je več kot 12 let sodeloval pri razvoju slovenskega start-up ekosistema. Sedaj svetuje podjetjem vseh velikostih pri strategijah rasti, optimizaciji procesov in digitalizaciji poslovanja. Prav tako izvaja individualne in skupinske management coachinge s področja razvoja vodstvenih in drugih mehkih veščin (vir).

Najprej nekaj besed o Steklarni Hrastnik

Polna misteriozne taline oranžne barve in skromnih, a najbolj vzdržljivih mladeničev iz doline Save, obiskovalca kar povleče v svoje drobovje. Talina stekla iz peklenske peči potuje po »steklovodih« do nežnega noža, ki odreže točno določen košček že napol ohlajene, a še vedno oranžne taline. Kapljica v delčku sekunde kot ekstremno hiter vlakec smrti pripotuje v model, katerega že v naslednjem trenutku preša oblikuje v prefinjen kos stekla s poslanstvom. 
Ne glede na to, ali je njegovo poslanstvo zadržanje najpomembnejše tekočine za človeka, ali lomljenje jutranjih sončnih žarkov, v njem lahko začutimo pot vseh pridnih rok mladeničev, ki ne odnehajo tudi pri nečloveških temperaturah.

Ivan Papič, Direktor za kadre in splošne zadeve v Steklarni Hrastnik (foto: Klara Prednik)

Vsaka nepravilnost je še posebej dragocena. Ali ni tako tudi pri ljudeh? 

Cilj predavanja Blaža Kosa je bil po mojem mnenju izključno to, da najdemo način, kako v svetu, polnem pritiskov, izpolnimo pričakovanja, in to svoja. Če grem še dlje, cilj njegovega predavanje je bil, kako izoblikovati svoja globlja pričakovanja in jih tudi uresničiti. Misel, ki mi je po predavanju ostala v spominu, je:
»Ideal je, da greš zjutraj z veseljem v službo, popoldne pa z veseljem domov.«
Vse ostalo so orodja, ki nas vodijo do tega. In da ne bom ostala povsem v oblakih, naj jih naštejem nekaj, ki ste jih verjetno že slišali:
  1. Absolutno dovolj časa imam za najpomembnejše naloge in to prav vsak dan za vse. Prva je grajenje dobrih odnosov, druga neprestano razvijanje svojih sposobnosti in tretja, da naredim eno koristno stvar vsak dan. 
  2. Vsak dan posvetim vsaj en dvourni časovni blok delu brez motilcev. To na eni strani ustvarja vreden in kvaliteten izdelek ter na drugi zadovolji del možganov, ki potrebujejo delo v globoki koncentraciji, da se razvijajo.
  3. Za poglabljanje odnosa je najboljša ali poslovna pot ali pa delo na skupnih projektih. Za poglabljanje odnosa sedenje v kavarni in skupno gledanje serij sploh ni ključno ali koristno, kot bi mogoče mislili.
Blaž Kos (foto: Klara Prednik)

Kaj je moja supermoč?

Unikatnost je pozitivna nepravilnost. Je lastnost bitja ali predmeta, ki na poseben način pripomore k boljšemu delovanju družbe, podjetja, družine ... Jaz pri tem najprej pomislim na določeno znanje, ki ga premore ena oseba in se ga ne da osvojiti niti v celem letu uvajanja. To je globlja modrost, ki jo je posameznik razvijal skozi celotno svojo kariero ali življenje. Je nekaj, kar se ne da kupiti. Je človeški kapital.

Če pomislite, v kateri situaciji se res počutite kot kralj v svoji koži in imajo hkrati ljudje okoli vas korist od tega – to je vaša supermoč. Upajte si jo odkriti in razvijati. Superjunaki se dobimo na vrhu!

Udeleženci 3. generacije pred obiskom proizvodnje Steklarne Hrastnik (foto: El Jesea Sukanović)

Pija Krmavnar (BusinessClass03)

Priljubljene objave